PEI waarde / slijtklasse / slijtgroep

De PEI waarde van een tegel (ook wel slijtgroep of slijtklasse) geeft aan in hoeverre deze tegen krassend vuil bestendig is. Wanneer u op een vloer met vuil zoals steentjes, zand en ander krassend vuil onder uw schoenen loopt dan ontstaan er krassen. Bij de ene tegel zal dat tot meer zichtbare ( en onzichtbare) krassen leiden dan bij de andere tegel. De mate van bestendigheid tegen deze krassen wordt aangegeven met de PEI waarde (ontwikkeld door Porcelain Enamel Institute).

Het Porcelain Enamel Institute stelt de PEI waarde vast door middel van test met een machine met kleine stalen kogeltjes en een poeder van aluminium. Een tandwiel gaat over het oppervlak van de tegel en de kogeltjes en het poeder werken als slijtmiddel. Er wordt vervolgens gekeken na hoeveel omwentelingen er sprake is van zichtbare schade. Er wordt vervolgende onderscheid gemaakt in 5 verschillende slijtklassen:

Hoe hoger de PEI waarde van een tegel, hoe beter deze bestendig is tegen krassend vuil.

PEI 1: Meer dan 600 omwentelingen. Dit zijn de gevoeligste tegels en zijn geschikt voor ruimtes waar nagenoeg niet met schoenen wordt gelopen zoals bijvoorbeeld een slaapkamer.

PEI 2: Meer dan 900 omwentelingen. Geschikt voor ruimtes met minimaal krassend vuil. Niet aan te raden in ruimtes met een verbinding naar buiten, zoals de keuken of de hal.

PEI 3: Meer dan 1200 omwentelingen. Geschikt voor ruimtes met normaal gebruik en die betreden worden met normaal schoeisel, zoals bijvoorbeeld de keuken.

PEI 4: Meer dan 1500 omwentelingen. Geschikt voor ruimtes die zwaar belopen worden en of met vuil schoeisel, zoals hotels, restaurants, cafés en winkels.

PEI 5: Meer dan 10.000 omwentelingen. Geschikt voor ruimter met zeer intensief gebruik, zowel binnen als buiten. Vorstbestendige tegel geschikt voor terras en tuin.

Hoe hoger de PEI waarde is, hoe beter de tegelbestendig is tegen krassend vuil en de mate van beloop.